Omówienie Quizu Wigilijnego

Data publikacji: 26.12.2016

Poniżej obiecane rozwiązanie quizu z reguł golfowych, który został przeprowadzony podczas Wigilii Klubowej. Pod tabelą omówienie kilku wybranych pytań, które mogą okazać się przydatne w praktyce. Zrobiłem ten quiz już po Wigilii i przyznam szczerze, że też nie uzyskałem 100% prawidłowych odpowiedzi. Pod tabelą pokusiłem się o krótki komentarz do wybranych pytań. Dlaczego wybranych? Żeby skoncentrować się na tych, które mogą mieć dla nas znaczenie praktyczne na co dzień. Przecież zazwyczaj nie towarzyszy nam caddie, ani piłka nie utyka nam regularnie na gałęzi drzewa, zwieszającej się ponad hazardem (sic!). Darujmy sobie zatem analizę takich fikuśnych sytuacji.

A zatem najpierw rozwiązania:

 

LP PRAWDA FAŁSZ Reguła/Decyzja
1 Gracz może mieć zarówno caddiego, jak i inną osobę do niesienia rzeczy, innych niż kije np. parasol lub odzież X D 6-4/5.3
2 Caddie gracza ma prawo darować następne uderzenie przeciwnikowi X D 2-4/3.5
3 Dwóch zawodników grających w tym samym turnieju, lecz w różnym czasie, mogą być caddiem dla siebie wzajemnie. X D 6-4/8
4 W turnieju stroke play, caddie gracza trenuje na putting green pola golfowego, na którym rozgrywane będą zawody, tuż przed tym, jak gracz wykona uderzenie z pierwszego obszaru tee.  Gracz musi być zdyskwalifikowany. X D 7-1B/5
5 Gracz może usunąć naturalne utrudnienie ruchome, które leży poza granicami pola, jeżeli przeszkadza mu w ustawieniu się do uderzenia. X D 23-1/9
6 Gracz postępuje zgodnie z regułą piłki nie do zagrania. Piłka po wydropowaniu, zatrzymała się dokładnie w tym samym miejscu, z którego została podniesiona, jako nie do zagrania. Gracz może powtórzyć dropowanie bez kary. X D 28-3
7 W fouresome uderzenia karne wpływają na kolejność gry. X R 29
8 W match play gracz może darować swojemu przeciwnikowi jego następne uderzenie w dowolnym momencie. X R 2-4
9 Gracz może zadeklarować swoją piłkę jako zgubioną. X Def. piłki zgubionej
0 Palik oznaczający granicę pola jest sztucznym utrudnieniem ruchomym. X Def. sztucznego utrudnienia
11 Piłka leżąca na niewłaściwym greenie leży w terenie zielonym. X Def. terenu zielonego
12 Piłka leży na gałęzi drzewa zwisającej nad hazardem wodnym, uważa się, że piłka jest w hazardzie. X Def. hazardu wodnego
13 Gracz może usunąć rosę lub szron z linii puttowania. X D 16-1A/3
14 Zawodnik wykonuje putta z fringu i jego piłka uderza w leżącą na putting greenie flagę. Nie ma kary X R 17-3
15 Piłka gracza zatrzymała się na grabiach leżących w bunkrze. Gracz zamierza wziąć uwolnienie bez kary od sztucznego utrudnienia ruchomego, zatem musi podnieść piłkę, usunąć grabie i następnie położyć piłkę w punkcie znajdującym się bezpośrednio pod miejscem, w którym piłka leżała na grabiach, lecz nie bliżej dołka X R 24-1
16 Gracz może usunąć szyszkę, którą niechcący wkopał do bunkra, w którym leży jego piłka. X D 13-4/14
17 Gracz korzystając z reguły piłki nie do zagrania, może upuścić piłkę w przeszkodzie wodnej. X D 28-4
18 Piłka uwalniana z hazardu wodnego może być wydropowana w innym hazardzie. X D 26-1/2
19 Gracz może, bez kary, usunąć ogryzek jabłka leżący obok jego piłki w bunkrze. X R 23
20 W bunkrze, gracz może użyć kija golfowego, w trakcie szukania piłki przykrytej piaskiem. X D 12-1/1

 

A teraz kilka komentarzy:

 

Ad. 6: Niestety. Piłka z chwilą dropowania stała się piłką w grze. Nawet jeśli pechowo wtoczyła się w pierwotne miejsce, z którego braliśmy uwolnienie, nie przysługuje nam ponowne dropowanie bez kary. Możemy grać, jak leży lub z karą jednego uderzenia dropować ponownie, z nadzieją, że tym razem wyjdzie nam lepiej.

Natomiast warto przypomnieć, że jest naprawdę sporo innych sytuacji, w których przysługuje nam dropowanie bez kary. Oto one:

– gdy piłka wtoczy się do hazardu (a dropowaliśmy poza nim)

– gdy piłka wytoczy się z hazardu (a dropowaliśmy w nim)

– gdy piłka wtoczy się na green (a dropowaliśmy oczywiście poza nim, bo na greenie… nie dropujemy zazwyczaj)

– gdy piłka wytoczy się na aut

– gdy potoczy się dalej niż 2 długości kija od miejsca dropowania

– gdy potoczy się i spocznie bliżej dołka (pamiętamy, że dropowanie nie może nas przybliżyć do dołka)

Przypomnę, że w tym pytaniu chodziło o sytuację, gdy dropujemy, korzystając z reguły piłki nie do zagrania. Czyli np. leży tuż pod pniem drzewa. Nie podoba nam się, bierzemy uwolnienie z karą 1 uderzenia, dropujemy i… piłka wraca złośliwie pod ten sam pień drzewa. I właśnie o takiej sytuacji mówi pytanie. Niestety, trzeba znów przyjąć karę i dropować ponownie, lepiej.

A teraz najciekawsze. Uwaga: gotowi? Jeśli piłka leży nie pod drzewem, ale np. przy sztucznym utrudnieniu nieruchomym (tablica informacyjna, śmietnik, ścieżka betonowa itp.), od którego przysługuje nam uwolnienie, wówczas mamy prawo ponownie dropować bez kary, gdy piłka zdropowana wróciła pechowo pod ten śmietnik czy tablicę. Nie jest to bowiem korzystanie z reguły piłki nie do zagrania, ale uwolnienie od sztucznego utrudnienia. Wtedy upuszczona piłka, która powróci w obszar zakłócenia, od którego brano uwolnienie, może być ponownie zdropowana bez kary!

 

Ad. 7: Dostajemy jakieś kary czy nie – nie ma znaczenia dla kolejności gry w formacie foursome. Po prostu trzeba zapamiętać, że w trakcie rozgrywania dołka gracze muszą faktycznie uderzać na przemian.

 

Ad. 8: Pytanie dość podchwytliwe. Generalnie faktycznie gracz może darować przeciwnikowi następne uderzenie w każdym momencie, ale… z jednym zastrzeżeniem: że piłka przeciwnika pozostaje w spoczynku.

 

Ad. 9: Chyba najbardziej komentowane pytanie (ze wzburzeniem nawet). Gracz nie może zadeklarować, że jego piłka jest zgubiona. Zgubienie piłki nie wynika z żadnej deklaracji, tylko z faktu, że nie udało się jej naprawdę znaleźć przez 5 minut. Gracz może za to zadeklarować piłkę nie do zagrania i tu ma oczywiście swobodę. Wolno mu to zrobić zawsze (prócz sytuacji, gdy piłka wpadła do hazardu wodnego).

 

Ad. 10: W praktyce oznacza to, że białego palika nie możemy wyjąć, by zagrać piłkę, nawet gdy nam przeszkadza. Inaczej jest z palikami żółtymi i czerwonymi, oznaczającymi przeszkody wodne. W tym przypadku możemy je chwilowo usunąć, gdy przeszkadzają w zagraniu piłki.

 

Ad. 13: Nie można dotykać linii puttowania. Wyjątkiem jest usuwanie naturalnych utrudnień ruchomych – to nam wolno, nawet jeśli leżą one na linii puttowania. Mogę więc: usunąć piasek lub luźną ziemię na greenie z linii puttowania, podnieść z tej linii liść, patyk, robaka czy jego wypluwkę, hmm..a nawet owadzie odchody (tak, tak – definicja „Naturalnego utrudnienia ruchomego” jest dość precyzyjna!). Jednak ani rosa, ani szron nie są naturalnymi utrudnieniami ruchomymi. Nie mogę ich sobie sprzątnąć. Jeśli więc wchodzimy na pole rano po zimnej nocy, to musimy grać po rosie, nie ruszając jej.

Dla pełnej jasności: wolno nam sprzątnąć rosę lub szron z obszaru tee.

 

Ad. 14: Nie ma znaczenia, skąd uderzamy piłkę – z greenu czy spoza niego. W żadnym przypadku nie wolno uderzyć w leżącą flagę. A jeśli uderzymy? Trzeba przyjąć dwa uderzenia kary i grać piłkę jak leży.

 

Ad. 15: I tu ciekawostka: co to znaczy, że piłka zatrzymała się „na grabiach”? Można ten opis rozumieć różnie.

Sytuacja pierwsza: piłka turlała się i „zatrzymała się na grabiach”, tj. oparła się o nie i przestała się dalej toczyć, ale nie leży fizycznie NA GRABIACH. Wówczas grabie podnosimy i już. Można grać. A jeśli przy podnoszeniu grabi piłka się poruszyła, wówczas bez kary odkładamy ją na miejsce.

Sytuacja druga (o którą najprawdopodobniej oryginalnie chodziło w tym pytaniu): piłka fizycznie spoczęła NA GRABIACH. Trudno mi to sobie wyobrazić, ale teoretycznie to możliwe. Czyli nie leży na piasku (jak w sytuacji pierwszej), ale na samych grabiach. Tu procedura jest inna: podnosimy piłkę, usuwamy grabie i teraz dropujemy piłkę jak najbliżej punktu leżącego pod miejscem, w którym piłka leżała (nie bliżej dołka). W pytaniu jest mowa o „odkładaniu” a nie dropowaniu, dlatego sugerowana odpowiedź jest fałszywa. Nie wolno nam odłożyć, trzeba dropować, ponieważ piłka nie leżała wprost na polu, ale na czymś (sztucznym utrudnieniu). Nie miała „swojego” miejsca na polu, które można by przywrócić odkładając. Stąd konieczność dropowania.

 

Ad. 16: Nie ma żadnego znaczenia, czy gracz wkopał tę szyszkę sam, czy też leżała ona w bunkrze już wcześniej. Szyszka jest naturalnym utrudnieniem ruchomym, a Reguła 13-4 mówi wprost, że nie można dotykać ani przemieszczać żadnego utrudnienia ruchomego leżącego w hazardzie.

Stąd właśnie bierze się często zapis w regułach lokalnych, który brzmi „Kamienie w bunkrach są sztucznymi utrudnieniami ruchomymi”. Ten magiczny zapis daje nam prawo do podniesienia kamienia w bunkrze i usunięcia go, jeśli by przeszkadzał w zagraniu. Gdy takiej reguły lokalnej brak, to niestety kamień – zgodnie z definicją – jest naturalnym (a nie sztucznym) utrudnieniem ruchomym. Wtedy nie wolno go w bunkrze nawet dotykać, podobnie jak szyszki czy liścia.

 

Ad. 17: Mogę w takiej sytuacji m.in. dropować w obrębie dwóch długości kija (nie bliżej dołka) lub cofać się na dowolną odległość w linii z flagą. Jeśli w którejkolwiek z tych opcji natrafię na hazard (np. w przeszkodzie wodnej akurat nie ma wody i jest dogodne miejsce do gry) i zechcę w nim dropować, to wolno mi to zrobić.

 

Ad. 18: Bardzo szczególna sytuacja. Piłka wpadła do wody. Chcemy skorzystać z opcji dropowania, cofając się od miejsca przecięcia granicy hazardu na dowolną odległość w linii z flagą. Cofamy się, cofamy, utrzymujemy linię, cofamy, aż tu nagle trafiamy na inny hazard wodny albo bunkier. I akurat nam się bardzo tu podoba i chcemy sobie zdropować w takim hazardzie. Otóż wolno nam to zrobić, nawet jeśli byliśmy w wodzie, a chcemy zdropować piłkę w bunkrze – jest to dozwolone, jeśli tylko cofając się utrzymaliśmy linię z flagą.

Ale czy w praktyce umiem sobie wyobrazić taką sytuację? Nie bardzo. Zazwyczaj gdzieś po drodze będzie dogodniejszy teren zielony, więc sytuacja wydaje się dość teoretyczna.

 

Ad. 19: Ogryzek jak szyszka. Sorry…

A ostatnie już sobie podaruję.

Mam nadzieję, że udało się wychwycić trochę praktycznych zastosowań naszego Wigilijnego Quizu.

 

Red.

 

 

Aby dodawać i oglądać komentarze zaloguj się

« wstecz

Liga turniejowa 2021

Mężczyźni

PozycjaNazwisko i imięRundyPunkty
1Moreń Robert14392
2Mazurkiewicz Piotr15381
3Rokita Miroslaw15377
4Szałek Jarosław21376
5Radwan Tomasz15373

Kobiety

PozycjaNazwisko i imięRundyPunkty
1Więcko Małgorzata13374
2Bilska Ewa16371
3O'Higgins Elina9307
4Sołonin Ewa8263
5Ostrowska Agnieszka Aldona5186

zobacz więcej »

Polski Związek Golfa Golf Parks Poland

FaceBook