Regularna Pigułka nr 17

Data publikacji: 28.04.2020

17.    Kije

Taka sytuacja:
Mam za dużo kijów (i inne kijowe ciekawostki)

 

Dziś zaczniemy od anegdotycznej, choć prawdziwej, historii, która przytrafiła się Rafałowi Podkańskiemu.

 

„Gram pierwszy dołek meczu w Naterkach w drużynie klubowej.

Po drajwie szukam irona, a tu coś dużo kijów w torbie. Sprawdzam – szesnaście! Po zagraniu drugiego uderzenia w okolice greenu dołka nr 10 szperam w pamięci, jak powinienem się zachować. Stres, brak reguł w torbie, presja gry dla drużyny… Przy greenie wyjmuję dwa kije z torby, wkładam je do bocznej kieszeni, zgłaszając przeciwnikowi, że od tej pory nie będę ich używał podczas meczu i stwierdzam, że przegrałem dołek.

To był ostatni wygrany dołek w tym meczu przez mojego przeciwnika…”

 

 

Dziękuję bardzo Rafałowi za inspirację do dzisiejszej Pigułki Faktycznie jest sporo wątków, związanych z kijami, które warto znać. Wszystkiego nie wyczerpiemy, ale przyjrzyjmy się przynajmniej najważniejszym regulacjom dotyczącym kijów.

 

Ile mogę mieć kijów w torbie?

Czternaście. Rafał faktycznie miał dwa nadmiarowe.

 

Czy mogę nieść więcej kijów w torbie, ale ich nie używać?

Tak, ale tylko pod warunkiem, że przed rozpoczęciem gry na pierwszym dołku wyraźnie wykluczysz wybrane kije i poinformujesz o tym przeciwnika (w meczu) lub innego gracza z grupy (w stroke play). Można takie wykluczone kije włożyć odwrotnie do torby, zawiązać na nich kokardkę itp. Nie ma żadnej kary.

 

A jeśli zorientowałem się już po rozpoczęciu gry?

Musisz natychmiast zadeklarować wykluczenie nadmiarowych kijów, tak jak zrobił to Rafał. Ale trzeba przyjąć karę.

W stroke play kara wynosi 2 uderzenia na każdym dołku, na którym nastąpiło naruszenie, ale maksymalnie 4 uderzenia na rundę (po dwa karne uderzenia na każdym z dwóch pierwszych dołków, na których nastąpiło naruszenie). Jeśli więc zorientowałem się w trakcie rozgrywania piątego dołka, to muszę natychmiast zgłosić przekroczenie, wyłączyć nadmiarowe kije i dodać sobie po 2 uderzenia karne na dołku pierwszym i drugim.

W match play jest nietypowo: kara poprawia wynik meczu na korzyść drugiej strony. Kara wynosi odjęcie jednego dołka za każdy dołek, na którym nastąpiło naruszenie, ale maksymalnie odjęcie dwóch dołków na rundę (uwaga: to nie jest to samo, co automatyczne przegranie dołka!). Czyli jeśli zorientowałem się w trakcie rozgrywania np. piątego dołka, to muszę natychmiast zgłosić przekroczenie, wyłączyć nadmiarowe kije i skorygować wynik meczu o dwa dołki. Jeśli wynik brzmiał 1 UP dla mnie, to po korekcie będzie wynosił 1 DN, czyli 1 UP dla mojego przeciwnika.

W przypadku Rafała – gdy zauważył fakt na pierwszym dołku – powinna nastąpić korekta wyniku po zakończeniu dołka:

– jeśli Rafał wygrał pierwszy dołek, to wynik meczu brzmiał 1 UP, a po karnej korekcie: remis (A/S)

– jeśli gracze dołek zremisowali, to wynik meczu brzmiał A/S, a po karnej korekcie: 1 UP dla przeciwnika

– jeśli Rafał przegrał pierwszy dołek, to wynik meczu brzmiał 1 UP dla przeciwnika, a po karnej korekcie: 2 UP dla przeciwnika.

 

Czy mogę sobie dodać kije, jeśli mam ich mniej?

Tak, jeśli nie powoduje to opóźniania gry, to można. Dla przykładu: ruszasz na rundę z 13 kijami, ale po pierwszej dziewiątce chcesz pobiec do samochodu i przynieść czternasty kij. To jest jak najbardziej możliwe.

 

Czy mogę sobie wymienić kije?

Generalnie nie wolno wymieniać, ale można dobierać, jeśli miałeś mniej niż czternaście. Jeśli wychodzisz na pierwszą dziewiątkę z dwunastoma kijami, to w połowie rundy, przechodząc obok samochodu, możesz sobie maksymalnie dwa „wymienić”, a w praktyce dobrać do łącznego limitu czternastu. Bez znaczenia, czy inne dwa zostawisz w samochodzie, czy też dodasz dwa z bagażnika i poniesiesz czternaście na drugiej dziewiątce.

 

Czy mogę dodać sobie kije (jeśli mam mniej niż 14), biorąc je od innego gracza?

Nie, jeśli oferuje ci któryś ze swoich kijów, którymi gra. Tego nie wolno.

Tak, jeśli mówi, że ma w swoim bagażniku jakiś kij, którym nie gra dziś i wręcza ci kluczyki.

 

 

Uderzyłem kijem w drzewo, trochę się wygiął. Co robić?

Możesz grać nim nadal, nawet jeśli się skrzywił. Możesz też próbować go naprostować, czyli przywrócić do pierwotnego stanu. To też jest dopuszczalne.

 

A czy mogę go wymienić?

Nie. Jeśli masz w torbie czternaście – nie możesz.

 

A jeśli ktoś inny mi ten kij złamał/uszkodził (nie ja i nie mój caddie)?

Tak. Jeśli gracz (ani jego caddie) nie byli odpowiedzialni za uszkodzenie kija, wówczas wolno taki kij wymienić bez kary. Nawet jeśli w torbie jest czternaście kijów.

 

Czy mogę zmienić ustawienia drivera?

Nie, w trakcie rundy nie wolno zmieniać charakterystyki kija. Użycie klucza, by zmienić kąt pochylenia główki w trakcie rundy jest zabronione.

 

A teraz moja własna historia (Red.). Poluzowała mi się główka drivera w trakcie uderzenia na pierwszym tee. Czy mogę użyć klucza, by go z powrotem dokręcić?

Tak, wolno to zrobić, ale bez zmiany kąta pochylenia główki. Wolno po prostu przywrócić pierwotny stan.

(Red: W mojej prawdziwej historii sędzia zakazał mi tego, więc musiałem rozegrać całą rundę bez drivera. Dziś wiem, że była to błędna decyzja sędziego. Warto znać Reguły, by na bieżąco wykłócić się o swoje. Wtedy tego nie wiedziałem).

 

Idę z czternastoma kijami. Znalazłem zgubiony przez kogoś kij na polu. Wkładam go do torby. Robi się piętnaście. Czy wolno mi?

Tak, wolno, nie ma za to żadnej kary. Trzeba tylko pamiętać, by nie zagrać takim znalezionym kijem.

 

Ktoś mi (złośliwie, bez mojej wiedzy, dla żartu itp.) włożył do torby piętnasty kij.

Nie ma żadnej kary. Oczywiście nie wolno ci zagrać takim „podrzuconym” kijem. Jeśli więc chcielibyśmy zrobić taki kawał przeciwnikowi, to nici z naszego planu. Wrzucenie mu cichaczem piętnastego kija do torby nie wygra nam meczu.

 

Czy mogę zagrać kijem innego zawodnika?

Generalnie jest to zabronione. Pomińmy jakieś egzotyczne wyjątki.

 

Czy mogę zagrać kijem innego zawodnika uderzenie, które się nie liczy?

Tak. Przykład: skończyliście dołek. Podoba ci się putter kolegi. Z ciekawości pożyczasz go na chwilę, by wykonać kilka puttów na dołku, który właśnie skończyliście. Jest to dozwolone, bo te uderzenia nie liczą się do wyniku.

 

Jakie są kary?

Oprócz natychmiastowego wykluczenia nadmiarowych kijów, opisanego powyżej, dla większości pozostałych sytuacji jest dyskwalifikacja – w większości przypadków (gra niedopuszczonym kijem, niewykluczenie natychmiastowe nadmiarowych kijów itp.). Nie ma więc żartów z kijami.

 

Ogólnie rzecz biorąc, to Reguła 4.1 Kije w swojej pełnej wersji jest bardzo rozbudowana. Pełno w niej „ciekawostek”, mówiących o montowaniu kija z niesionych kawałków, noszenia połamanego kija, używania kijów niedopuszczonych do uderzeń anulowanych, nietraktowania samej główki jako kija czy wgnieceń od kciuków na uchwycie (sic!). Odpuściłem te wszystkie sytuacje, bo są bardzo nietypowe i trochę zaciemniają obraz. W tej Pigułce znalazły się tylko najważniejsze kwestie.

 

 

Najbardziej znana historia z nadmiarową liczbą kijów to The Open 2001. Ian Woosnam nieświadomie rozpoczął finałową rundę z piętnastoma kijami. Miał w torbie dwa drivery, które testował na rozgrzewce. Caddie zapomniał o tym. Pierwszy dołek i od razu łatwe birdie – Woosnam niemal trafił hole in one. Wyglądało na świetny początek. Jednak na polu Royal Lytham & St Annes gra rozpoczyna się od dołka par 3, co dodatkowo zmyliło caddiego. Driver był potrzebny dopiero na drugim tee i dopiero wtedy dostrzegł on swoją pomyłkę. Zdenerwowany Woosnam cisnął niepotrzebnym driverem w krzaki, a kara dwóch uderzeń wyprowadziła go z równowagi. Skończył na dzielonym miejscu trzecim, tracąc najlepszą szansę na to trofeum w karierze.

Ian Woosnam nigdy nie wygrał The Open.

 

Red.

 

Aby dodawać i oglądać komentarze zaloguj się

« wstecz

Liga Turniejowa 2022

Mężczyźni

PozycjaNazwisko i imięRundyPunkty
1Radwan Tomasz6196
2Kosiorek Przemysław5180
3Rokita Miroslaw6179
4Skoblewski Paweł5172
5Mizieliński Bogdan5169

Kobiety

PozycjaNazwisko i imięRundyPunkty
1Ciesielska Dorota5162
2Ostrowska Agnieszka Aldona5159
3Bilska Ewa3118
4Malewicz Małgorzata3104
5Minich Karina3101

zobacz więcej »

Polski Związek Golfa Golf Parks Poland

FaceBook