Regularna Pigułka nr 18

Data publikacji: 30.04.2020

To już przedostatnia Pigułka. Wracamy do gry od poniedziałku, a ja obiecałem publikacje Regularnych Pigułek, by jakoś wypełnić Wam czas oczekiwania na ten moment. W sobotę – ostatnia.

 

18.    Ukończenie dołka tą samą piłką

Taka sytuacja:
Chciałbym zmienić piłkę w trakcie rozgrywania dołka

 

Generalna zasada jest prosta: należy ukończyć grę na dołku tą samą piłką, którą się rozpoczęło. Nowe reguły od 2019 roku wprowadziły jednak nieco więcej możliwości podmiany piłki, w porównaniu z wcześniejszymi zasadami. Może więc krótko sprawdzimy, kiedy mamy taką możliwość.

 

 

Czy mogę zmienić piłkę pomiędzy dołkami?

Tak. Trzeba tylko, oczywiście, zadbać o oznaczenie nowej piłki, żeby potem uniknąć wątpliwości.

 

Czy mogę zmienić piłkę, gdy poprzednia utonęła na środku jeziora?

Nie. Trzeba zanurkować i ją wyłowić. [OK., to nieprawda, sprawdzam tylko Waszą czujność]

 

 

Czy mogę zmienić piłkę, gdy biorę uwolnienie?

Tak i tu jest nowość: można wymienić piłkę zawsze przy braniu uwolnienia – zarówno gdy uwolnienie jest z karą, jak i gdy jest bez kary. Mamy więc potencjalnie dużo sytuacji, gdy wolno nam zmienić oryginalną piłkę na inną, np.:

– gdy piłka wpadła do obszaru kary i nawet ją znalazłem (ale się upaćkała i wolę grać inną, nówką), gdy decyduję się brać uwolnienie (ale jeżeli jestem twardy i gram piłkę jak leży w obszarze kary, to oczywiście muszę zagrywać tę oryginalną, bo nie wziąłem uwolnienia!)

– gdy piłka wpadła do krzaka i biorę piłkę nie do zagrania

– gdy piłka leży koło śmietnika i biorę od niego uwolnienie

– gdy piłka wpadła do terenu w naprawie i biorę od niego uwolnienie

– gdy piłka leży w kopcu kreta i uwalniam się

– gdy gram ponownie z poprzedniego miejsca (np. po zagraniu na aut)

– gdy piłka leży na asfaltowej ścieżce, od której mam uwolnienie i postanawiam z niego skorzystać

 

Przy okazji: nie wszyscy biorą uwolnienia z asfaltowych ścieżek (i wtedy oczywiście gramy piłką oryginalną).

 

 

Wróćmy jednak do świata zwykłych śmiertelników.

Są sytuacje, po których muszę piłkę odłożyć i wtedy nie przysługuje mi prawo zmiany piłki na inną, bo nie dostaję uwolnienia, np.

– sprawdzałem czy to moja piłka (odkładam na miejsce tę samą piłkę)

– podnosiłem swoją piłkę na prośbę innego gracza, bo przeszkadzała mu w grze (odkładam na miejsce tę samą piłkę)

– podnosiłem, żeby sprawdzić, czy nie jest pęknięta i stwierdziłem, że wszystko z nią w porządku (odkładam na miejsce tę samą piłkę) – oczywiście, gdy jest pęknięta, to jasne, że mam prawo zmienić piłkę (bez kary)

– gdy piłka została przemieszczona i trzeba ją przywrócić na miejsce

– itp.

 

Okazuje się zatem, że w obecnych regułach mamy nieco więcej sytuacji, w których – nawet by zaspokoić swój kaprys – możemy piłkę podmienić. Trzeba tylko pamiętać, by wszystko było transparentne: informujemy o zmianie piłki i prawidłowo ją oznaczamy.

 

Zadanie domowe: krótko uzasadnij w formie pisemnej, dlaczego masz prawo dokończyć dołek inną piłką, gdy oryginalna została zgubiona.

 

Red.

 

Aby dodawać i oglądać komentarze zaloguj się

« wstecz

Liga turniejowa 2021

Mężczyźni

PozycjaNazwisko i imięRundyPunkty
1Moreń Robert12384
2Rokita Miroslaw14377
3Szałek Jarosław19375
4Mazurkiewicz Piotr13373
5Kopczewski Michał12364

Kobiety

PozycjaNazwisko i imięRundyPunkty
1Więcko Małgorzata10362
2Bilska Ewa14355
3O'Higgins Elina8279
4Sołonin Ewa6192
5Awdziejczyk Małgorzata5167

zobacz więcej »

Polski Związek Golfa Golf Parks Poland

FaceBook