Regularna Pigułka nr 6

Data publikacji: 02.04.2020

6.    Piłka została celowo odbita lub zatrzymana

Taka sytuacja:
Lecącą lub toczącą się piłkę ktoś celowo zatrzymuje

 

W poprzedniej Pigułce mówiliśmy o przypadkowym odbiciu piłki. Dziś – o celowym.

Przyznacie, że to rzadkość, ale zaspokójmy swoją ciekawość.       

Generalna zasada jest taka, że jeśli lot piłki został celowo zmieniony, to należy oszacować miejsce, w którym piłka by spoczęła i tam ją zdropować. Natomiast gracz, który się dopuścił tego przewinienia otrzymuje 2 uderzenia karne (w stroke play). Bez względu na to, czy wpływał na tor lotu swojej piłki czy też piłki innego gracza.

A jeśli piłka by ewidentnie wyleciała na aut, a usłużny kolega ją przed tym uchronił i odbił ją z powrotem na pole gry? Wtedy trzeba założyć, że piłka – bez tej niedozwolonej interwencji – wyszłaby na aut i zachować się zgodnie z regułami. Oznacza to (najczęściej) konieczność gry z poprzedniego miejsca z 1 uderzeniem kary.

A jeśli piłka była uderzana z putting greenu i ktoś podstawił nogę, kij, torbę czy flagę, by zmienić jej tor lotu? Wtedy takie uderzenie się nie liczy. Trzeba odłożyć piłkę na miejsce i uderzyć ponownie.

W każdej z powyższych sytuacji winowajca (ten który nadstawił nogę, wyciągnął rękę, postawił celowo wózek za greenem, by zatrzymać piłkę itp.) – zawsze otrzymuje 2 uderzenia kary (stroke play) lub przegrywa dołek (jeśli jest to mecz).

Chyba to jednak rzadkość. Nie wpływamy celowo na tor lotu piłki – na tym polega golf…

 

Red.

 

Aby dodawać i oglądać komentarze zaloguj się

« wstecz

Liga turniejowa 2021

Mężczyźni

PozycjaNazwisko i imięRundyPunkty
1Moreń Robert15392
2Skoblewski Paweł12384
3Mazurkiewicz Piotr15381
4Szałek Jarosław23379
5Rokita Miroslaw16377

Kobiety

PozycjaNazwisko i imięRundyPunkty
1Więcko Małgorzata14380
2Bilska Ewa17372
3O'Higgins Elina12345
4Sołonin Ewa9300
5Osterczuk Ewa6194

zobacz więcej »

Polski Związek Golfa Golf Parks Poland

FaceBook