Reguły przed sezonem

Data publikacji: 25.02.2015

Czy mogę zgłosić piłkę nie do zagrania gdy jestem w bunkrze?

TAK!!!

Możesz uznać swoją piłkę za nie do zagrania w każdym miejscu pola za wyjątkiem hazardu wodnego.

Masz wyłączne prawo do zadecydowania, czy piłka jest nie do zagrania – nie musisz nikogo pytać o zgodę.

DALSZE POSTĘPOWANIE:

  1. Doliczasz jedno uderzenie karne
  2. Możesz podnieść i oczyścić swoją piłkę lub zastąpić ją inną piłką
  3. Masz 3 sposoby postępowania, do wyboru:

3.1.     zagrać piłkę z miejsca, położonego jak najbliżej miejsca, z którego wykonałeś ostatnie uderzenie

3.2.     zdropować piłkę za punktem spoczynku oryginalnej piłki, utrzymując ten punkt w linii prostej pomiędzy dołkiem a miejscem, na które piłka jest dropowana, bez ograniczenia odległości od tego punktu. UWAGA: PIŁKA MUSI BYĆ ZDROPOWANA W BUNKRZE

3.3.     Zdropować piłkę w obrębie dwóch długości kija od miejsca gdzie oryginalna piłka leżała, lecz nie bliżej dołka. UWAGA: PIŁKA MUSI BYĆ ZDROPOWANA W BUNKRZE

KARA:

Matchplay – przegranie dołka;

Strokeplay – dwa uderzenia.

 

PYTANIA

I. Wybrałem opcję 3.3. Po zdropowaniu piłka zatrzymała się dokładnie w miejscu spoczynku piłki nie do zagrania. Co dalej?

Po zdropowaniu piłki, stała się ona piłką w grze, zatem ponownie musisz przywołać regułę „piłka nie do zagrania” i doliczyć jedno uderzenie karne LUB zdecydować się na granie piłki tak jak leży

II. Kiedy w bunkrze dropuję ponownie bez kary?

Dropowana piłka musi być ponownie zdropowana bez kary, jeżeli:

  • wytoczy się z hazardu i spocznie poza jego obrębem;
  • potoczy się i spocznie w odległości większej niż dwie długości kija od miejsca, w którym zdropowana piłka po raz pierwszy dotknęła miejsca dropowania,
  • potoczy się i spocznie bliżej dołka niż jej oryginalna (lub określona w przybliżeniu) pozycja

Jeżeli piłka ponownie zdropowana wtoczy się na jedną z pozycji wymienionych powyżej, to musi zostać położona jak najbliżej miejsca, w którym pierwszy raz dotknęła pola podczas ponownego dropowania.

Uwaga: Jeżeli piłka zdropowana lub ponownie zdropowana pozostaje w spoczynku, a następnie przemieści się, to musi być grana tak jak leży.

III. Czyli piłka może de facto spocząć cztery długości kija od miejsca oryginalnego spoczynku? Czy mogę pożyczyć kij do mierzenia?

TAK. TAK, możesz pożyczyć od każdego pod warunkiem, że rezultat byłby ten sam gdybyś użył własnego kija. Uwaga: nie można zmieniać kija do mierzenia podczas procedury!

Decyzja 20-2c/1, 20/1

ZADANIE

Uderzam piłkę z miejsca A do miejsca B. Deklaruje piłkę nie do zagrania, doliczam uderzenie karne i dropuję w odległości 2 kijów. Piłka zatrzymuje się w miejscu C. Deklaruję piłkę nie do zagrania po raz drugi i chcę skorzystać z opcji 3.1 (patrz wyżej) czyli zagrać z miejsca z którego wykonałem ostatnie uderzenie i zagrać z miejsca A. Czy to jest dozwolone?

Odpowiedź wkrótce.

Opracowała Katarzyna Terej

 

Aby dodawać i oglądać komentarze zaloguj się

« wstecz

Liga turniejowa 2021

Mężczyźni

PozycjaNazwisko i imięRundyPunkty
1Moreń Robert14392
2Mazurkiewicz Piotr15381
3Rokita Miroslaw15377
4Szałek Jarosław21376
5Radwan Tomasz15373

Kobiety

PozycjaNazwisko i imięRundyPunkty
1Więcko Małgorzata13374
2Bilska Ewa16371
3O'Higgins Elina9307
4Sołonin Ewa8263
5Ostrowska Agnieszka Aldona5186

zobacz więcej »

Polski Związek Golfa Golf Parks Poland

FaceBook